måndag 3 augusti 2009

En snurrig överskridande lag

Kerstin Burman och Jan-Olov Madeleine Ågren pratar om diskriminering av könsöverskridande personer och den nya diskrimineringslagstiftningen.

I den nya lagstiftningen finns en ny diskrimineringsgrund just för könsöverskridande personer. Hur ser denna ut och hur kan den tillämpas? Vart kan man som könsöverskridande person råka ut för diskriminering?

- Det är bra att det äntligen har kommit till en sådan här lag, men tyvärr har de snurrat till det en del, säger Madeleine.

Till exempel nämns inte vem som ska avgöra om någon är könsöverskridande eller inte, dessutom verkar lagstiftaren ha blandat ihop kön, könsuttryck och könsidentitet i en enda röra. En ytterligare sak är att lagstiftaren har utgått från ett synsätt att det bara finns två kön, vad händer då om man varken definierar sig som kvinna eller man?

- Ska man gå ut och tänka att "idag ska jag vara könsöverskridande", eller?

Dock så finns det i alla fall en lag mot diskriminering på grund av att man är könsöverskridande och det ska vi vara tacksamma för. Nu gäller det att testa lagen, att anmäla diskriminering för att se hur domstolarna väljer att tolka den här snurriga lagen.

---

http://www.stockholmpride.org/Journal/Artiklar-fredag/Artiklar/Breddad-diskrimineringslag/

Inga kommentarer: